Πανηγύρι του Αι-Λια

ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ -ΑΓΙΑΣ

Περίπου 12 χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Μεγαλόβρυσο βρίσκεται το εκκλησάκι του Αι-Λια, μέσα στο καταπράσινο Κίσσαβο και σε υψόμετρο 1250 μέτρων απο τη θάλασσα.

Κάθε χρόνο στις 20 Ιουλίου ,γιορτάζει και πανηγυρίζει η εκκλήσια. Το πρωί της μέρας αυτής τελείται θεία λειτουργία.Το πανηγύρι γιορτάζεται απο την περίοδο της Τουρκοκρατίας και η θρησκευτική αυτή γιορτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη λαική παράδοση.

Εως το 1960 οι τιμητικές εκδηλώσεις συνοδευόταν απο γλέντι γύρω απο την εκκλησία.Στο τέλος της ημέρας οι πανηγυριώτες κατέβαιναν στο χωρίο , μεταφέροντας την εικόνα του Άγιου στο προαύλιο τησ εκκλησίας του Αι-Γιώργη όπου ακολουθούσε λαικό προσκύνημα της εικόνας.Στη συνέχεια γινόταν χορός με τις πανηγυριώτικες κομπανίες.

Σήμερα, το πανηγύρι γιορτάζεται το πρωί στο εκκλησάκι, όπου οι επισκέπτες συνδυάζουν το προσκύνημα με μια εκδρομή στο καταπράσινο αυτό φυσικό τοπίο του Κισσάβου, ενώ το βράδυ γίνεται γλέντι στη τοπική πλατεία του χωριού με τη συνοδεία ορχήστρας και πλήθος κόσμου.Το έθιμο της μεταφόρας τησ εικόνας συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.

Το σπίτι της Αλεξάνδρας βρίσκεται στο Μεγαλόβρυσο. Επικοινώνηστε μαζί μας και εξασφαλίστε τη διαμονή σας τις ημέρες του πανηγυριού.

Alexandra’s Cottage House

Μεγαλόβρυσο -Αγιά Λάρισας

info@alexandrascottagehouse.gr