ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙΤΕ

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Είναι αδύνατο να βαρεθείτε κατά τη διαμονή σας στο Μεγαλόβρυσο. Εδώ παρέχουμε μερικές συναρπαστικές ιδέες για πράγματα στην περιοχή …

ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΒΑΡΕΘΕΙΤΕ

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να απολαύσετε τη φύση στο χωριό μας. Μπορείτε πάντα να περπατήσετε στο βουνό ή να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας για να εξερευνήσετε αυτή. Αλλά το καλύτερο μέρος είναι το μονοπάτι που συνδέει το Μεγαλόβρυσο με την Αγία. Ένα παλιό καλντερίμι που διασχίζει το όμορφο δάσος δίπλα σε ένα ρέμα που συνδέει τα δύο χωριά. Σηματοδοτείται με τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της διαδρομής. Στο χωριό μας υπάρχει επίσης ένα όμορφο κεραμικό εργαστήριο και εργαστήριο παραγωγής μουσικών οργάνων και ξύλινων κατασκευών από άγριο ξύλο. Μπορείτε να κλείσετε ένα ραντεβού για να φτιάξετε τα δικά σας αντικείμενα από πηλό ή μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα αναμνηστικό για τους αγαπημένους σας. Συνήθως γύρω στον Απρίλιο (ίσως να υπάρχει αλλαγη στην επόχη της διοργάνωσης απο χρονιά σε χρονιά) υπάρχει ο Μαραθώνιος Κισσάβου που έχει μεγάλη απόσταση στα 450 χλμ, μικρή απόσταση στα 12 χλμ. και απόσταση διαδρομής για τα παιδιά στα 1500 χλμ. Τέλος τα τελευταία χρόνια ο Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού μας διοργανώνουν αγώνες ποδηλασίας βουνού (MTB).

Υπάρχουν διαφορετικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μεγαλόβρυσο. Ένα από τα μεγάλα γεγονότα είναι στις 15 Αυγούστου. Είναι η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου, η κύρια γιορτή της Παναγίας.Εκείνη τη μέρα υπάρχει μια γιορτή στη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου που μπορείτε να παρακολουθήσετε μια παραδοσιακή τελετή της Μονής. Επίσης κάθε Τρίτη ημέρα του Πάσχα υπάρχει η λεγόμενη γιορτή τα Πασχαλιόγιορτα. Τα Πασαλιόγιορτα είναι παραδοσιακά λαϊκά τραγούδια του Μεγαλόβρυσου με θέματα από τη ξενιτιά, τη χαρά της ζωής, την προσπάθεια του έργου της φιλοξενίας και του χορού. Χορεύουν αυτά τα τραγούδια αποκλειστικά την τρίτη ημέρα του Πάσχα. Στους επισκέπτες δινονται παραδοσιακά Πασχαλινά πιάτα, αυγά ,κουλούρι ,παραδοσιακός μπαντζος και κρασί.

Στο χωριό υπάρχουν αξιόλογοι ναοί. Η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και οι άλλοι ναοί, αντικατοπτρίζουν τη θρησκευτικότητα των κατοίκων. Η πιο παλιά εκκλησία είναι της Παναγίας. Χτίστηκε το 1639 πάνω στη θέση ενός άλλου ναού της Παλαιολόγειας εποχής του 13ου αι., που είχε χτιστεί πάνω σε ένα προϋπάρχοντα ναό του 11ου αι. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με πεσσοστοιχίες, νάρθηκα και στοά, κατάγραφη με τοιχογραφίες του 1639 και ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου ανάγεται στη βυζαντινή περίοδο, όπως δείχνει η τοιχοδομία του. Δείγματα βυζαντινής τέχνης αποτελούν και οι ναοί των Αγ. Αθανασίου (ενοριακός), Αγ. Γεωργίου,Αγ. Δημητρίου και τα ξωκκλήσια των Αγ. Χαράλαμπους, Προφ. Ηλία, Αγ. Χρυσοστόμου και Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Στη μέση του χωριού υπάρχει το παλιό σχολείο (που δεν χρησιμοποιείται τώρα) που είναι ανοιχτό ως μουσείο και μπορείτε να δείτε πώς λειτουργoύσε πίσω στο χρόνο. Επίσης στο μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά υπάρχουν σημαντικά μεταβυζαντινά μνημεία, όπως τα μοναστήρια του Αγίου Νικολάου, οι Δώδεκα Απόστολοι, η Αγία Τριάδα, η Μονή της Παναγιας κλπ.

Η περιοχή της παραλίας του Αγιοκάμπου μαζί με τις παραλίες Βελίκα και Σωτηρίτσα φτάνει τα 14χλμ. Eίναι η πιο δημοφιλής παραλία γύρω με γαλάζιο κρυστάλλινο καθαρό νερό. Στην περιοχή υπάρχει ένα από τα πιο διάσημα μονοπάτια , που οδηγεί από κάτω από τη θάλασσα στο χωριό Μελοιβία. Η διαδρομή είναι 8χλμ (2.30-3 ώρες) και περνά μέσα από την καρδιά του ρέματος Βελίκα, με θαυμάσια τοπία, δάση από πλατάνια, κάστανιές και ένα μικρό καταρράκτη με λίμνη. Υπάρχουν πολλές ξύλινες γέφυρες και σε πολλά μέρη του ξύλινα παγκάκια και βρύσες νερού. Το φαράγκι Καλυψό είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης (70 μ.) Του όρους Κισσάβου, η εξαιρετική ομορφιά του πέρνάει από τα χωριά Κόκκινο Νερό και Καρύτσα. Μπορείτε να περπατήσετε μέσα από το καταπράσινο μονοπάτι στη βάση του καταρράκτη για μια ευχάριστη βουτιά στο κρυστάλλινο νερό της λίμνης του. Οι γνώστες σε canyoning τολμούν να διασχίσουν ολόκληρο το φαράγκι με rappel .Oι δραστηριότητες συνήθως διαρκούν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.